Quienes Somos
As. Jurídico
Jubilaciones
Servicios
Contacto
síguenos en Facebook
Selección de
societat gastronomica
Tango
Guia
Espai Catala
Asociate
Galeria de Fotos
cultura
Carta a Mafalda
Diccionario

Contacto: (+34) 655 549 859 / 675384396

Email:

OACS OFICINES DE L'AJUNTAMENT JA OFEREIXEN INSTRUCCIONS DE LA QUERELLA
2016-02-24
Sección QUERELLA ARGENTINA
OACS OFICINES DE L'AJUNTAMENT JA OFEREIXEN INSTRUCCIONS DE LA QUERELLA
Els ciutadans que vulguin afegir-se a la querella contra els crims del franquisme poden aconseguir el formulari per fer-ho a les Oficines d'Atenció al Ciutadà des d'aquesta setmana. El primer ciutadà que s'ha decidit a sumar-s'hi té 92 anys, va quedar ferit i sord pels bombardejos italians sobre Barcelona, va patir la repressió del règim franquista i finalment es va exil·liar a l'Argentina.

Després de rebre la informació necessària per interposar la querella, les OAC ofereixen també el formulari que s’ha d’omplir amb les proves que es puguin haver conservat o aconseguit de la repressió soferta. De fet, tant les víctimes com testimonis o entitats represaliats s’hi poden adherir.

Dirigir-se al consolat argentí a Barcelona és el següent pas per formalitzar la querella que s’investiga a l’Argentina des de 2010. Una vegada entregat allà, es trasllada a la justícia argentina, i se sumarà a les demandes ja presentades anys enere i que investiga la jutgessa Maria Servini.

El primer ciutadà que s’hi suma a través de les OAC

Oriol Domènech va quedar pràcticament sord a causa dels bombardejos que l’aviació de Mussolini va llençar sobre Barcelona. Descriu l’escena que va viure davant de l’aleshores Teatre Barcelona, com “l’infern que Dante havia descrit”. Domènech recorda com es va enfonsar l’edifici del davant, els morts que hi havia arreu, i els cotxes i un tramvia en flames, amb els passatgers dins. Aquest és un dels motius pels quals creu que ha de presentar la querella: “Ho faig per dignitat, per tota la repressió que vam patir.” I a més, anys més tard, li van fer un consell de guerra per atemptar contra la “seguretat de l’estat”. Domènech plantava senyeres cada mes a la ciutat, i els posava petards perquè la gent s’hi fixés. Recorda que la primera va ser al capdamunt de la Sagrada Família, i una altra al Palau de la Música, que els músics van aplaudir en acabar el concert. Quan el van capturar, el van extradir a 150 km de Barcelona, a Saragossa. En tornar a Barcelona, després d’estar tancat diverses vegades a la seu de la policia, va fugir exil·liat a l’Argentina, on va estar vint anys, fins la dècada dels 60.

L’Associació d’Expresos Polítics celebra la mesura

Des de l’Associació d’Expresos Polítics, Enric Pubill valora molt positivament la iniciativa municipal de facilitar els formularis per sumar-se a la querella que s’investiga a l’Argentina. Assegura que “és un principi per començar a trencar allò de ‘todo atado y bien atado’”. Per Pubill, cal solucionar les ferides que segueixen obertes, “la gent té memòria, i per sort encara quedem gent d’aquella època que ho vam patir.” Per l’Associació una de les prioritats és recuperar els morts que hi ha enterrats a les cunetes

Publicidad

L'Ateneu del Clot
Registro de Residentes Argentinos en el Exterior
TechARTivity - diseño y programacion web
LegaCity
CONSULADO ARGENTINO BARCELONA. Difundimos la web del Consulado, para facilitar la comunicacion entre los ciudadanos/as de argentina y la administracion del Estado Argentino. Esta difusion se realiza de forma TOTALMENTE INDEPENDIENTE DE LAS AUTORIDADES Y SIN OTRO OBJETIVO QUE EL DE FACILITAR LAS GESTIONES DE NUESTROS COMPATRIOTAS. Asimismo, convocamos a todas las entiaddes argentinas a incluir los enlaces con los consulados. Junta Directiva
 
Publica tu baner
Escribenos a

 

(c) 2005-2018 - Casal Argentino de Barcelona - C/ de la Muntanya 16 bis - El Clot - 08026 Barcelona - Catalunya | Móvil: 655 549 859 | Email: